Isnin, 2 Januari 2012

Selamat Tahun Baru 2012

Welcome 2012, semoga lebih bersinar...lebih sukses...murah rezeki...usia panjang dan sihat sejahtera, hidup aman bahgia....Insya Allah

Isnin, 5 Disember 2011

Setelah Hujan Di JB, Fenomena SEARCH 30 Tahun bermula...

"KONSERT FENOMENA 30 TAHUN SEARCH"
DI JB- Rock n Roll City,
(3 DISEMBER)


Ya, setelah hujan..semasa hujan ia bermula...1 malam yg munkin tidak akan dilupakan bagi aku dan juga para peminat Search khasnya. Stadium Larkin yg selama ini sunyi dr hingar bingar..sorakan manusia bergema dengan paluan drum bertenaga dari Yazid memulakan mukadimah Konsert seawal jam 9.00 malam, 3 jam bakal menyaksikan keutuhan  keunggulan, Search sebagai lagenda muzik rock n roll tanahair!

JB dr siang hujan x henti, aku dengan wife bergerak ke Larkin dalam jam 8 lebih..sebab menyangkakan konsert akan start lewat sedikit dr jadual..memandangkan hari hujan...setelah melilau mencari parking kami bergerak masuk ke pintu masuk utama..terasa akan ada kawalan ketat dr pihak penganjur..so, dr rumah mmg aku tak bawak apa2 kamera..sebab dah tahu..dan malas nak shot apa2 gambo..cukup jer pakai kamera henpon ye tak...datang pun nak enjoy nak sing together dgn search and the rest fan...Beratur panjang, sekuriti mmg check betul2..pandai2la fan yg bwk kamera tu nak simpan celah mana..haha...yes, tak sangka akan dapat goodies bag dr Define..dpt tshirt free...ah, jimat duit aku..hehe..gua tak menafikan penaja mmg bleh sponsor mcm2...maklumlah Dunhill, omat kat tanah melayu ni ramai yg ada saham dunhill..10ringgit sehari skotak dunhill bleh beli per...haha

Aku dan wife melangkah masuk...damn, memang lecak...dah macam kolam lumpur da...haha..teringat plak zaman kanak2 kalo main bola kat padang lecak adalah momen yg sngt best...
Dari celah2 ribuan manusia atas padang, aku mencari rakan2 yg awal2 lagi dah sampai..bergabung dgn mereka...

Lagu pembukaan, Panggung Khayalan..sgt2 jarang lagu ni bawa Search..terbaek! dalam hati aku dah rasa akan byk lagi lagu2 rare yg akan dimainkan oleh Search ni...jangkaan aku tepat Metropolitan, Melayar Bahtera, Musnah, Bisa, Serigala Segalanya (intro gimik lolongan serigala, ntah sapa sebelah aku yg buat bunyi kucing mengiauw,,hahha..damn...).  lagu Wajib, lagu negaraku rock n roll, balada pemuzik jalanan, lagu negaraku versi sentimental Isabella  dgn bground dr video klip search dgn Julia Rais, rare ni..haha) terselit juga footage video interviu fan pasal konsert 30 tahun search ni...ada part yg kelako bila diminta nyanyi..haha, rata2 mmg semua kenal search..kenal lagu search.....

Setlist lagu yg bagi aku utk malam tu agak menarik...rancak dan pantas berselang seli dgn ballads song..Bini aku sound aku napa x byk lagu2 slow...maklumla dia line R&B, Jazz..haha..maaf ini bukan anuar zainnya konsert ye..heheh..

Dipertengahan konsert, hujan mulai turun semula..sib baik penaja ada bg Ponco? ye, ponco..hah..terima kasih penaja, kasi pakai kek org rumah..wa laki tarak pakai no hal...janji rock...amoi2, awek2 promoter dunhill berkeliaran buat sales...hehe..dressing dasat...hahah...
Aku luang masa skit utk jalan2 sekitar tapak konsert..ada beberapa gerai atau booth jualan, recce apabenda yg menarik yg dijual...oh ya, lupa kat tiket ada kupon air free, aku menukar dgn air lemon tea...lega tekak!
kelihatan booth dr official Search merchadise..tgok2 tshirt..ada yg menarik..aku usha2 gitu jela..x beli...sebab dah dpt tshirt free..Ada 1 booth dr budak Duniasearch, diorg jual jersi Search ..menarik..mengikut tema jersi Harimau Malaya dulu2..mmg oldskol la..kelihatan di banner search mempromosi jersi 30 tahun diorg..terbaek dr ladang..ok, dah letih melilau..aku kembali ke padang utk bangin semula...sampai ketika mereka berehat sebentar bersama dunhill..berasap2 dulu...Kid muncul utk gitar solo...bersama abgnya Din, solo berganti2 dr gitaris terbaik negara and then sorang2 masuk ke stage semula..Lagu Mentari merah bergema...yes, lagu faveret aku diorg main...taktau nak kata hapa..,mmg terbaekla..sgt teruja!
Next song, Pelesit Kota dan Pawana mmg bikin gempak, crowd nyanyi sama2 memang sangat2...best, great performance dr diorg,,aku sangat2 enjoy..lenguh juga hangguk2 kepala..hahah..suara tak usah ckp dah mcm serak2 itik serati,,..haha...mujur dpt air free Redbull..clearance stok..thanks kpd penganjur..ah, dpt icecream lagi,,lantakla..janji free....hehhe..tunggu gak kalo2 awek2 define bagi rokok free..hehe..

Amy berucap, thanx pd penaja, fan..pasal halatuju rock diorg..lagu penutup Klasik Rock Fantasia Bulan Madu...memang bikin fenomena...kali ni barula betul2 aku leh dengo suara penyanyi latar tu..akhirnya...dah mcm patunng cendana diorg mula2..sbb suara crowd ambil tmpt.. dipenghujung diorg start bagi drum stik, pick gitar kat audience.,.aku tunggu je kalo diorg bagi lagi bola...hahah....

Komentar aku, aku sangat teruja, berbaloi uk meredah hujan, melangkah becak, lumpur, dengan kasut abis kotor, jari kecut utk persembahan yg sangat2 best ni...lighting, audio sistem dgn perssembahan muzik yg snagat mantap...bak kata Amy, konsert ni dirakam..harap kluo l DVD Khas penuh footage manarik sepanjg konsert, ..aku menunggu bila dirilis..Utk dapatkan konsert yg terbaek mmg akan kena kluokan bajet yg sangat besar barulah mantap...bukan asal boleh janji ada bunyi...mujur penaja kali ni tak lokek utk tu semua...
Yazid: nampak bertenaga selama 3 jam pukul dram, walaupun kita tahu konsidi kesihatannya..moga sembuh sepenuhnya..muka tetap camtu..serius,haha
Nasir: Gaya busana Scotish kilt tak lekang dibadan, Bass solo tetap menyengat di intro awal isabella..i like!
Din: takder mamat ni, hilang jantung Search, sangat berpengaruh dlm muzik search..udah berambut pendek kemas tp skill, gaya masih mcm dulu..salah satu sebab aku suka search adalh kerana Din..solo bersama Kid mmg terbaik..dr pasangan adik beradik ni..
Kid: dressing glam rock, kali ni aku bru  dngr clean bunyi gitar beliau..berbanding masa konsert DT aritu..performance yg sangat2 best dr salah sorg lead guitar tanahair..solo2 beliau terngiang2 dlm telinga..
Amy: berbanding konsert2 yg dulu era DT, Awan Biru...suara Amy dah kembali ke asal...high key selamba je..terbaek dr bekas pengetua AF ni...hahha..dressing cam biasa...dia mmg icon! byk beriknteraksi dgn crowd..thanx Amy..


Momen best:
1.Amy secara accapela nyanyi Setelah Hujan...epic bila fan nyanyi sama2 mmg kena tika dan masanya...
2. Amy tanya crowd dr mana, Kampung Bakar Batu, Kg melayu , sekolah dato jaafar, Komtar (rockers johor punya Base..sekrg dah takder daa...) citer zaman2 rock mereka era dulu2....asal Phewett berasal nye citer...sgt nostalgik!
3. Sesi perkenalan ahli Search, tak boleh blah bila fan sebut nama Din Mayat, then Amy nak panggil yazid kaki Pukul sbb panggil nama tu kat Din..hahah...kelako siall..
4. Tak kira mananya generasi tua muda,70an.. 80an, 90an, 2000an ada menyaksikan konsert ni..ada juga pakcik2, makcik2 yg aku nampak bangin semacam ikut rentak pakai bju kurung...cayalah!..
5. Sesi bagi bola, macam2 gaya Search tendang, baling bola kat fan...like
6. lain-lain...

Terima Kasih Kumpulan SEARCH!

Isnin, 21 November 2011

Alhamdulillah

Alhamdulillah...syukur pada Allah, dengan sekali lafaz akhirnya aku dah bergelar suami orang pada 11.nov  aritu...hehe...aku buat2 cool...tp dlm hati rasa cam nak pecah jer jantung ni..berdebar2..eps bila semua mata memandang pd aku..hahha..

Syukur majlis berjalan dgn lancar walaupun ada lah skit2 ribut...biasala kan..dekat2 nak nikah mcm2 hal berlaku tp berjaya diatasi dgn x berapa riaknya..hehhe..Majlis nikah, majlis bertandang ke rumah mertua dan majlis dirumah ayah bonda tercinta sukses penuh kemeriahan.

Terima kasih pada mak dan abah..akak dan adik beradik yg lain yg sudi membantu menjayakan majlis ini. Tak ketinggalan semua pakcik dan makcik yg dtg awal dr jauh...sama2 merewang di rumah...mmg happening time tu...dan juga kehadiran atuk yg tersayang dr Muar..mmg menambahkan kebahagian dr keluarga besar kami..Terima kasih atuk, akhirnya sempat atuk lihat sy bernikah..umur atuk sudah 95tahun..masih sihat dan boleh menoreh getah lg kat kg...kagum haku,,,,huhu..

Pesanan orang2 lama akan aku ingat sebagai pedoman bg mengharungi kehidupan berkeluarga ni...Insya Allah..semoga perkahwinan kami kekal higga akhir hayat dan mendapat anak yg soleh dan solehah yg berjaya dunia akhirat..


Buat masa ni, lantaran belum ada rumah..aku menumpang rumah mertua di Kempas dan hari minggu di rumah parent di Kg melayu...Target pas ni..mmg nak cri rumah..kena belajo berdikari..susah senang bersama...

Moga murah rezeki aku lepas ni...




lastly, picture belum ada lg..aku pun x sempat lg nak tgok...nx entri akan diupdate..

Isnin, 31 Oktober 2011

Selamat Tinggal Bujang Lapok...

Salam, lama x masuk..ini first entri utk beberapa bulan menghilangkan diri..hehhe...macam2 berlaku..suka duka sepanjang kehilangan...

ok..pendek kan cerita, aku bakal melalui fasa baru dalam kehidupan manusia yg bergelar lelaki..yes, next week makan tamatlah perjuangan aku sbg orang bujang..hahha...bakal bergelar suami orang, huh..bakal menyara anak orang...dulu zaman bujang...makan solo...asal boleh..la ni..kena pikir macam2...hehe

So, utk itu aku menjemput rakan2 yg mengenali, yg megikuti blog aku (kalo adalah..haha) ke majlis perkahwinan aku pada 13.11.2011. bg sama2 ..memeriahkan majlis yg aku buat sederhana sahaja...

Doakan majlis dan kehidupan aku selepas itu bahgia hendaknya hingga akhir hayat..Insya Allah..

Rabu, 20 Julai 2011

Aku rindu blog aku...hehhehe

Gila bersawang da....dr dec 2010 till now..no updating...serius..aku rindu nk menaip semula.. Will be back soon"..

Khamis, 30 Disember 2010

Harimau Malaya 4 - Nasi Garuda Penyet 2

Yes, akhirnya edisi ke 8 AFF Suzuki Cup menjadi milik Malaysia setelah brp2 kali mencuba seblum ini...
Penutup tahun 2010 membawa kejayaan buat anak buah K.Rajagobal...

Dr 1996 kejohanan bermula, rasa Kejohanan tahun ni adalah yg paling meriah, paling best..yelah sebab Malaysia gi final..dah tu menang...hehehhe...Serius, dr edisi pertama hingga sekrg mmg aku follow menontonnya...sampai ada membe dulu perli...awat la beria2 sokong tim Malaysia...ada aku kesah?.. .ahaha

Tak boleh blah bila ada lg Fan Team Indon masih lg tak boleh terima kekalahan mereka di Bukit Jalil ahad lepas. Masih ada lg ayat2 tak puashati....ahahah..lantak korangla.....4 kali gi final, korang kecundang gak...aih, dah mcm Belanda di World Cup plak kamu ya Indon...ooo..lupa itukan Tuan Kesayangan Rakyat Indon....kahkahkah!

Harap lepas ni mutu permainan Malaysia akan lebih meningkat, jd Pembakar semangat utk budak2 main wakil Malaysia...dan aku rasa semua player Liga Malaysia Jeles dgn kejayaan Skuad Muda K.Rajagobal ni....hehe..tu la korang main cam haram..sapa suruh...kahkahkah!!

Tahniah pd Safee Salee yg berjaya menjadi penjaring terbanyak kejohanan, gol2 jaringan pun semua agak cantik dan world class (?)...kesian Gonjoles striker Uruguay tu frust...hahah...takder la bagus mana pun..

Pasal MVP award tu aku agak kecewa...tak patut kapten Indon tu dapat...tp takpela...dah diorg penganjur, dah tu kalah...kasila saguhati sikit...heheh...Aku lebih suka kalau award tu diberi pada Nurshahrul Idlan...dia ni perencana byk gol Malaysia..Kombinasi mantap beliau bersama Safee mmg Ngam!! Skill gelecek tepi line mmg Cool...hehhe

Dan kalo ada GK terbaik...aku pilih keeper Malaysia gak.. K.Fahmi...media2, blogger, tweeterian, FBian ramai yg puji mamat Kelantan ni...ada potensi cerah jd keeper terbaik Asia kalo konsisten dgn aksi begini...kat FB mamat ni terus meningkat org nak jd fan dia...hahah....

Winger Terbaik - aku rasa adalah Okto..pemain no.10 Indonesia...laju cam kipas kudung, skill pun bleh tahan, kalo semalam dia main munkin ada perubahan pada taktikal pasukannya? ntah..hahha

Pasal laser lak...semlm aku rasa ada lg kes serangan laser ni....takder pun kecoh tim Malaysia...salute pd penyokong Indonesia yg neutral dan faham erti semangat kesukanan berbanding Provokator Goblok yg tak sudah2 bikin panas....


So, FAM apa rencana anda selepas ini.....terbuai oleh kejayaan skrg atau ingin kejayaan lain?
dah lama sangat  Harimau Malaya menjadi Harimau Sarkis...

Tahniah sekali lagi....aku rasa bangga hari ni dan tgh seronok buat keje....ahhaha!

Kahkahkah.........What? Malaysia Menang? Waduh2

Kelas kan dpt naik Barracuda kereta perisai Tim Malaysia...hahaha


Selasa, 7 Disember 2010

Selamat Tahun BAru Hijrah 1432

Assalamualaikum, Salam Maal Hijrah...semoga apa yg direncanakan, dirancang atau atau apa saja akan diberkati dan dimakbulkan oleh Allah...

.Semoga Tuhan menolong hambanya...dipermudahkan segala urusan..Insya Allah

Aku ingat lagi dulu ada la membe ni tanya napa logo ni cam logo superhero..ala2 spiderman lagaknya....ahahah....laaa...mamat ni mesti x tau atau lupa... baca balik sejarah hijrah Rasulullah s.a.w dgn Saidina Abu Bakar, mmg ada watak Labah2 yg menolong mereka ketika di dalam gua...rasa logo ni sgt cool...

Malam tadi lepas, baca doa awaltahun, balik jap ke rumah sementara menunggu isya..tgh rehat2 kat rumah, sorang membe call bgtau alarm rumah beliau berbunyi. (Beliau ni keje kat seremban...rumah kosong, sementara ni aku la yg tgok2kan...) aku bergegas la pergi...tak jauh jer..seberang jalan jer...sampai kat rumah, kedengaran la siren berbunyi, jiran2 sebelah ada gak yg kluo...yelah dah bunyi kuat...

Gua masuk dlm..gua disarm alarm tu...jiran tu cakap...cam adakelibat orang kt blkg rumah masa dia dengar bunyi alarm tu.. Aku gi la check blkg rumah...emm...ada tingkap sudah kena umpil..tapi sebab alarm dah berbunyi, mangkuk hayun nak pecah masuk tu tak dapat laa....cancel hajat.....aku call membe bgtau dia pasal rumah dia....xplain itu ini....bla...bla..bla.....

Awal Tahun Baru Hijrah ni,..ada gak makhluk2 yg masih taknak berhijrah ke arah kebaikan....